یکی از متداول ترین سوالاتی که امروزه پرسیده میشود این است که “تفاوت کوچینگ و منتورینگ چیست؟” در حالی که مهارت های مورد نیاز در این دو مشابه هستند و هر دو به عنوان ابزار توسعه حرفه ای استفاده می شوند، ولی ساختار و نتیجه آن ها کاملاً متفاوت است.
از دیدگاه دکتر پرستو اسلامی کوچ، کوچینگ و منتورینگ برخی از فعالیت های عملکرد و توسعه محور هستند که توسط سازمان ها برای افزایش بهره وری و مشارکت کارکنان انجام می شود. اغلب، این اصطلاحات به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما برای سنجش نتایج بهتر، فرق قائل شدن بین آنها بسیار مهم است.
اگر شما از دسته افرادی هستید که برای اولین بار است که کلمه کوچینگ را می شنوید، می توانید در وب سایت دکتر اسلامی به مقاله مهارت کوچینگ چیست مراجعه کنید و اطلاعات لازم را درباره این موضوع به دست آورید.
در ابتدا، بیایید درباره کوچینگ یا همان مربیگری و منتورینگ و معانی آن ها را از دیدگاه دکتر پرستو اسلامی کوچ بررسی کنیم:
دکتر پرستو اسلامی کوچ درباره تعاریف منتورینگ و کوچینگ اینگونه معتقد است و می گوید:
منتورینگ را به عنوان یک رابطه حرفه ای تعریف می کنم که در آن یک فرد با تجربه (یک مربی) به یک فرد کم تجربه (شاگرد و یا به اصطلاح انگلیسی مِنتی) کمک می کند تا از نظر حرفه ای شدن و شخصیت متحول شود.
این شامل بحثها و گفت و گوهای منظم، افزایش خودآگاهی و کسب مهارتها یا دانش خاص است.
حالا بیایید به تعریف مربیگری یا کوچینگ نگاه کنیم؛ در حالی که تعاریف زیادی وجود دارد، تعریفی که من از آن استفاده می کنم این است: کوچینگ در مورد مهارت ها و کسب دانش است؛ اگرچه ممکن است شامل موارد شخصی باشد، اما تمرکز اصلی بر حرفه ای شدن است.
از بسیاری جهات، کوچینگ شبیه به آموزش است؛ یک کوچ با یک فرد (مراجع یا کوچی) کار می کند تا او مهارت یا دانش خاصی را بیاموزد.
کوچینگ یک عمل وظیفه گرا میباشد؛ کوچ به دنبال این است که مراجع خود را به سطح متفاوتی از شایستگی در روابط با مهارت ها و دانش جدیدی برساند.
یک کوچ تمرکز بر روی یک موضوعات مشخص و خاصی دارد، مانند: مدیریت موثرتر، یادگیری نحوه تفکر با استراتژیک و صحبت کردن با بیان واضح تر.
همچنین برای موثر بودن محتوا، کوچ باید به عنوان یک متخصص اعتبار و دانش داشته باشد و بتواند ارتباط برقرار کند.
اما در مقابل، منتورینگ یک عمل رابطه محور است؛ یک منتور به دنیال فراهم کردن محیطی امن است که در آن بتواند درباره هر موضوع مهمی که بر حرفه ای شدن و بر شخصیت فرد تاثیر میگذارد را به اشتراک بگذارد.
تمرکز مربیگری در زمینه هایی مانند: تعادل در زندگی و کار، درک خود و اعتماد به نفس میباشد.
برعکس کوچینگ، تخصص داشتن در محتوا برای یک منتور مهم نیست زیرا که منتور در اصل نقش یک تسهیل کننده راه را دارد تا یک کوچ.
کوچ ها در درجه اول بر روی مسائل تجاری تمرکز می کنند. اهداف و نتایج کوچینگ بیشتر بر روی مسائل کسب و کار و بیزینس است.
منتورها هم در کسب و کار و هم در امور شخصی تعادل ایجاد می کنند، زیرا تجارت و مسائل شخصی بر یکدیگر تأثیر می گذارند. بحثهای منتورها بر اموزش بین فردی تمرکز میکنند که چگونه دیدگاه مراجع به جهان، احساس خود، اخلاق و ارزشها بر رشد او تأثیر میگذارد.
به همین دلیل، منتورینگ یک مؤلفه معنوی دارد. منظور این است که، منتورینگ بر کل فرد و موضوعاتی تمرکز دارد که معمولاً در محل کار مطرح نمی شوند. منتورینگ به دنبال ادغام کسب و کار و امور شخصی است به طوری که آنها به فرد کامل اطلاعات را می دهند.
در حقیقت کوچینگ به بهبود عملکرد فرد در کارها کمک می کند؛ مراجع یاد می گیرد که مهارت های موجود را تقویت کند یا مهارت های جدیدی کسب کند. هنگامی که مراجع این مهارت ها را به دست آورد، فرد دیگر نیازی به کوچ ندارد.
اما منتورینگ مبتنی بر توسعه است. منتورینگ به مراجع خود کمک می کند تا از نظر حرفه ای شدن و شخصیت برای اینجا و اکنون و همچنین برای آینده پیشرفت کند. منتورینگ، آینده نگری و انگیزشی است.
کوچ ها برای خدمات خود هزینه ای را مستقیماً از خود مراجعان و یا از سازمانی که برای مراجعه به آن ها درخواست کوچ داده اند، دریافت می کنند.
در مقابل آن منتورها هرگز برای خدمات خود از مراجعان غرامت دریافت نمی کنند. آن ها این خدمات را از روی سخاوت روح ارائه می دهند.
مزایای کوچینگ عبارتند از:
مزایای منتورینگ عبارتند از:
در این بخش به چند مورد از معایب کوچینگ اشاره می شود:
از معایب منتورینگ میتواند به مواردی اشاره کرد مانند:
همانطور که می بینید، درگیر شدن در یک رابطه با کوچینگ و یا منتورینگ می تواند زندگی حرفه ای و شخصی شما را به گونه ای بهبود ببخشد که به تنهایی نمی توانید به آن دست پیدا کنید.
شما نیز می توانید برای دریافت مشاوره کوچینگ با دکتر پرستو اسلامی کوچ که در زمینه توسعه فردی و سازمانی کوچینگ میکند به وبسایت ایشان مراجعه کنید.
https://brandongaille.com/8-pros-and-cons-of-mentoring-in-the-workplace/
https://www.get.mentoringcomplete.com/blog/coaching-and-mentoring-whats-the-difference
https://www.guider-ai.com/blog/the-difference-between-coaching-and-mentoring
دیدگاهتان را بنویسید