روابط اجتماعی در موفقیت

نقش روابط اجتماعی در موفقیت کسب و کار

چنانکه در مقاله «ارتباطات اجتماعی و فرهنگ‌سازی» ذکر شد، با توجه به زندگی اجتماعی انسان، مقوله ارتباطات اجتماعی در زمینه‌های مختلف زندگی، تأثیرگذار است. در این میان جایگاه کسب و کار و آنچه به مسائل معیشتی مربوط می‌شود، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین ارزیابی و تجزیه و تحلیل تأثیر ارتباطات اجتماعی در وضعیت کسب و کار بسیار مهم است. در این مقاله ضمن بررسی نقش روابط اجتماعی در موفقیت کسب و کار، مطالبی درباره آن ارائه داده‌ایم.

زندگی اجتماعی انسان و روابط اجتماعی‌اش

چنانکه در مقاله «نقش علوم ارتباطات اجتماعی در توسعه اجتماعی» ذکر شد: ارتباطات اجتماعی که از عناصر مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی شکل می‌گیرد، ابعاد روابط اجتماعی فرد را خلق می‌کند؛ به این ترتیب زندگی اجتماعی او شکل می‌گیرد. یکی از مهم‌ترین مصادیق زندگی اجتماعی انسان، روابط اجتماعی اوست؛ مقوله‌ای که خود از برجسته‌ترین موضوعات علوم ارتباطات اجتماعی است. این مقوله، با توجه به گسترش ارتباطات نوین از طریق بسترهای الکترونیک، امروزه ابعاد بسیار گسترده و پیچیده‌ای پیدا کرده است. بدیهی است که تأثیرگذاری آن بر زندگی معیشتی و کسب و کار نیز انکارناپذیر است.

روابط اجتماعی چگونه بر کسب و کار تأثیر می‌گذارد؟

زندگی اجتماعی انسان، خود زاینده روابط جدیدی است که از دل آنها اتفاقات تازه‌تری رخ می‌دهند. ارتباطات به نوبه خود بر بخش‌های مختلف زندگی انسان تأثیر می‌گذارد. به این ترتیب نقش روابط اجتماعی در موفقیت کاری، تحصیلی و… انکارناپذیر است.

از طرف دیگر، کسب و کار، خود در دل تعاملات اجتماعی شکل می‌گیرد. هر کسب و کاری نیاز به تمهیدات و مواد اولیه‌ای دارد که فراهم آوردن آن جز با مشارکت اجتماعی رخ نخواهد داد. گرد آوردن شبکه‌ای از مشتریان نیز خود مصداق بارز تعامل اجتماعی است. از این رو، می‌توان گفت هر چه روابط اجتماعی بهتر باشد، وضعیت کسب و کار نیز بهتر خواهد بود. نکته‌ای که در این میان اهمیت دارد این است که این گزاره هم درباره کسب‌وکارهای بزرگ و سازمانی صادق است، هم در کسب‌وکارهای کوچک. آنچه بین کسب و کار کوچک و بزرگ و تعاملات اجتماعی‌شان فرق می‌کند، نوع مدیریت روابط اجتماعی است.

 

روابط اجتماعی در موفقیت

اهمیت موضوع روابط اجتماعی در موفقیت کسب و کار، برای مدیران

مدیریت روابط اجتماعی در سطح سازمانی، ابعاد گسترده‌ای دارد که توسط بخش‌های گوناگون صورت می‌گیرد. بخش‌هایی از قبیل: ارتباطات، روابط عمومی، مدیریت ارتباط با مشتری  (CRM) و غیره. در واقع می‌توان گفت: همه بخش‌های یک مجموعه به نوعی درگیر مسائل مربوط به روابط اجتماعی هستند و حتی این مسئله بین افراد سازمان هم موضوعیت دارد. بنابراین از این لحاظ مقوله ارتباطات سازمانی، هم رویکرد درون‌سازمانی دارد، هم رویکرد برون‌سازمانی.

با این اوصاف نقش مدیران در نحوه رهبری و نظارت بر عملکرد اعضا و از همه مهم‌تر، انتخاب و آموزش کارمندان و… بسیار مهم است.

برای تقویت روابط اجتماعی چه باید کرد؟

اگر صاحبان مشاغل می‌خواهند با تقویت مهارت‌های ارتباطی یا سیاست‌های ارتباطی کلان، وضعیت کسب‌وکار خود را بهبود بدهند، باید اقدامات خاصی انجام دهند؛ از آنجا که نقش روابط اجتماعی در موفقیت کاری اجتناب‌ناپذیر است، این مسائل همواره مورد نظر مدیران و صاحبان حرف قرار دارند:

  • به روز بودن و ایجاد ارتباط و تعامل با مشتریان متناسب با آخرین امکانات و بسترهای ارتباطی موجود.
  • بالا بردن روحیه کارمندان جهت داشتن انگیزه برای ایجاد تعامل و ارتباط با مخاطبان و مشتریان.
  • ارتباط‌سازی با مشتریان (ارتباط مستحکم و پایدار)
  • حفظ ارتباط با مشتریان با تولید محتوای به‌روز، متناسب با نیازهای مخاطبان و مشتریان.
  • افزایش شادی و آرامش در محیط کار که نقطه مقابل محیط کاری پرتنش و پراسترس است.
  • بالا بردن مشارکت کارکنان در فعالیت‌های مختلف.
  • استفاده از ادمین برای بسترهای الکترونیک.

روابط اجتماعی در موفقیت

شگردهای فردی موفقیت در کسب و کار

نکاتی که در بند قبل به عنوان راهکارهای تقویت روابط اجتماعی برای موفقیت در کسب و کار ارائه شد، بیشتر جنبه مدیریتی داشتند؛ به عبارت بهتر، بیشتر به فراخور وضعیت سازمان‌ها و مجموعه‌های بزرگ توصیه می‌شوند. اما یک سری کارهای ساده و کوچک، به لحاظ فردی به شخص کمک می‌کند تا با تقویت روابط اجتماعی‌اش، کسب و کار بهتری داشته باشد. شاید باور کردنش سخت باشد که تنها و تنها ایجاد تغییرات کوچک چطور می‌توانند زندگی افراد را تغییر دهند. جمیز کلیر در کتاب معروف «عادت‌های اتمی» به‌خوبی نشان می‌دهد ایجاد عادت‌های کوچک مفید یا از بین بردن عادت‌های بد، چطور زندگی را دگرگون می‌کند.

پس نکاتی از این قبیل را در نظر داشته باشید: مطالعه روزانه/ ورزش مرتب (حتی سبک و کوتاه)/ تقویت مهارت پذیرش و کنار آمدن با مشکلات و غیره.

اهمیت دوره‌های کوچینگ فردی و کوچینگ سازمانی در تقویت روابط اجتماعی و کسب‌وکار

با توجه به مطالبی که ارائه شد،‌ تقویت روابط اجتماعی در راستاری پیشرفت کسب و کار، هم ابعاد فردی دارد و هم ابعاد سازمانی. هر کدام از این زمینه‌ها، رویکردهای خاص خودشان را می‌طلبند؛ رویکردهایی که با مطالعه و آموزش‌های درست، اتخاذ می‌شوند. از این رو کارشناسان شرکت در دوره‌های کوچینگ فردی و سازمانی را به صورت توامان به مدیران پیشنهاد می‌کنند.

البته برای افراد علاقه‌مند و کسب و کارهای کوچک، شرکت در دوره‌های کوچینگ فردی جهت تقویت مهارت‌های ارتباطی به تنهایی، مفید است. به این صورت افراد می‌توانند با مطالعه حول موضوعاتی چون توسعه فردی، از آموزه‌های اساتید باتجربه نیز استفاده کنند.

دوره‌های کوچینگ فردی و سازمانی دکتر پرستو اسلامی نیز با همین رویکرد طراحی شده‌اند تا علاقه‌مندان با حضور در آن‌ها، مهارت‌های خود را تقویت کنند. یادگیری و درک مفاهیم مربوطه به مسئله روابط اجتماعی و نقش آن در موفقیت کاری، در عمل برای افراد و صاحبان مشاغل مفید واقع می‌شود. از این رو، مدیران سازمان‌های کوچک و بزرگ و همچنین سایر علاقه‌مندان این حوزه، می‌توانند در دوره‌های مذکور شرکت کنند. شرکت در این دوره‌ها، ضمن دانش‌افزایی و مهارت‌آموزی برای داوطلبان گرامی، زمینه را برای آشنایی با مفاهیم و مهارت‌های جدیدتر، فراهم می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.