امروزه مفاهیم و آموزههای علوم ارتباطات درخدمت بسیاری از افرادی قرار گرفته است که در پی اهداف فردی و اجتماعی زندگی خود هستند. این آموزهها میتواند ازطریق مفاهیمی مانند: ارتباط موثر، مهارت های ارتباطی، مهارت های ارتباط موثر و… در قالب جلسات کوچینگ مهارت های ارتباطی یا کوچینگ رشد فردی به افراد منتقل شود. اما وقتی موضوعاتی ازاینقبیل مطرح میشود، احتمالا برای افرادی که تازه وارد این مباحث شدهاند، معنای دقیق آنها سوال باشد. در این مقاله ضمن بررسی مفهوم رشد فردی، درباره کوچینگ رشد فردی نیز توضیح دادهایم. در کنار خواندن این مقاله، به علاقهمندان توصیه میشود مطالعه در حوزه علوم ارتباطات را نادیده نگیرند؛ ازاینرو میتوانید ضمن مطالعه مقالات دکتر پرستو اسلامی، متخصص علوم ارتباطات، در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنید. برای افزایش دانش و کسب اطلاعات کاربردی میتوانید تالیفات دکتر پرستو اسلامی را نیز بخوانید؛ کتابهایی ازقبیل: ارتباط انسانی، فرهنگ سازمانی و…
احتمالا در این سالها اصطلاحاتی از قبیل توسعه فردی و سازمانی، رشد فردی و… در کنار مفاهیم و آموزههای مربوط به موفقیت، پیشرفت کسب و کار و… به گوشتان خورده است. همچنین حتما شنیدهاید که افراد برای رشد فردی میتوانند در جلسات کوچینگ شرکت کنند. حال میخواهیم بدانیم دقیقا مقصود از رشد فردی چیست و در این میان، کوچینگ رشد فردی چه کمکی به افراد میکند؟
رشد فردی (Personal Growth) یکی از مهمترین جنبههای زندگی هر فرد است که به بهبود مهارتها، نگرشها و تجربیات شخصی منجر میشود. این مفهوم تنها به پیشرفت شغلی محدود نمیشود، بلکه شامل رشد ذهنی، احساسی، اجتماعی و حتی جسمانی نیز میگردد. رشد فردی فرایندی مستمر است که فرد را بهسمت بهترشدن سوق میدهد و به او کمک میکند تا به نسخهای ارتقایافته از خود تبدیل شود.
رشد فردی دارای ابعاد مختلفی است که هر کدام نقش اساسی در تعالی فرد دارند:
رشد فردی به فرد کمک میکند تا نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و برای بهبود آنها تلاش کند. همچنین، مهارتهای جدید کسب کند، عزتنفس خود را افزایش دهد و به اهداف شخصی و حرفهای خود نزدیکتر شود. فردی که در مسیر رشد شخصی قدم میگذارد، معمولاً انگیزه بیشتری برای زندگی دارد و احساس رضایت بیشتری از خود و محیط اطرافش تجربه میکند.
رشد فردی نیازمند تلاش و پشتکار است. برای شروع میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
با توجهبه آنچه ذکر شد، پیداست که رشد فردی پروسهای است که در آن فرد بهسمت شناخت بهتر از خود و بهبود مستمر حرکت میکند. هر فرد میتواند با تمرکز بر اهداف، تلاش و پشتکار، به بهترین نسخه خود تبدیل شود. این مسیر نهتنها به پیشرفت شخصی کمک میکند، بلکه تأثیرات مثبتی بر زندگی اجتماعی و حرفهای فرد نیز خواهد داشت. پس هرگز برای رشد و یادگیری دیر نیست! اما در این اثنا، استفاده از برخی آموزهها و گرفتن مشاوره از متخصصان و مربیان میتواند مفید واقع شود. اینجاست که پای کوچینگ رشد فردی به میان کشیده میشود.
بعد از آشنایی با مفهوم رشد فردی (Personal Growth) به عنوان یک ضرورت و یک انتخاب آگاهانه (بهعنوان یک مقوله بسیار مهم جهت شکوفایی استعدادها، دستیابی به رضایت درونی، بهبود روابط و عملکرد در جنبههای مختلف زندگی) به مقوله کوچینگ رشد فردی (Personal Growth Coaching) میرسیم. اینجاست که یک مربی میتواند مانند یک همراه متخصص و راهنما، نقشی بیبدیل در تسهیل و تسریع این مسیر ایفا کند.
کوچینگ رشد فردی، یک فرایند مشارکتی و هدفمند بین کوچ (مربی) و کوچی (فرد متقاضی رشد/ cochee) است که بر شناسایی، پرورش و بالفعل کردن پتانسیلهای نهفته فرد تمرکز دارد. برخلاف مشاوره یا رواندرمانی که اغلب به بررسی گذشته و حل مشکلات میپردازند، کوچینگ رویکردی آیندهنگر و راهکارمحور دارد. کوچ، با استفاده از مهارتهای شنیداری فعال، پرسشهای قدرتمند، بازخورد سازنده و تعیین تکالیف هدفمند، کوچی را هدایت میکند؛ به این ترتیب او را در مسیر خودشناسی عمیقتر، تعیین اهداف روشن، ایجاد استراتژیهای عملی و غلبه بر موانع درونی و بیرونی همراهی میکند.
مقصود نهایی از کوچینگ رشد فردی، توانمندسازی فرد برای دستیابی به یک زندگی معنادارتر، رضایتبخشتر و همسو با ارزشها و آرزوهای اوست. این فرایند، فرد را از حالت انفعال به کنشگری فعال در مسیر زندگی خود تبدیل میکند؛ ضمن اینکه به او میآموزد که چگونه مسئولیت رشد و تحول خود را بر عهده بگیرد.
کوچینگ رشد فردی بر پایههای مشخصی استوار است و اهداف گوناگونی را دنبال میکند که در نهایت به شکوفایی کامل پتانسیلهای فرد منجر میشود:
کوچینگ رشد فردی برای طیف وسیعی از افراد در مراحل مختلف زندگی و با اهداف گوناگون میتواند مفید باشد. برخی از افرادی که ممکن است از این فرایند بهرهمند شوند عبارتند از:
درک تفاوت کوچینگ رشد فردی با رویکردهای مشابه مانند مشاوره و منتورینگ، میتواند به انتخاب آگاهانهتر کمک کند:
حتی اگر در مقولههای مربوط به توسعه فردی یا توسعه سازمانی تجربه زیادی دارید، باز هم از مطالعه، خواندن و مهارتآموزی بینیاز نیستید. در اینمیان کوچینگ فردی نیز میتواند به مثابه همراهی قدرتمند و اثربخش در مسیر خودشناسی، هدفگذاری و دستیابی به پتانسیلهای نهفته به شما کمک کند. این فرایند، فرد را از یک تماشاگر منفعل به یک خالق فعال در زندگی خود تبدیل میکند؛ ضمن اینکه به او میآموزد که چگونه با آگاهی، اراده و استراتژیهای درست، به سوی شکوفایی و رضایت درونی گام بردارد. کوچینگ رشد فردی، سرمایهگذاری ارزشمندی بر روی ارزشمندترین دارایی هر فرد، یعنی خود اوست. به همین دلیل، امروزه بسیاری از افراد برای تقویت مهارتهای خود از جلسات کوچینگ استفاده میکنند. در این راستا خانم دکتر پرستو اسلامی (Parastoo Eslami) استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، در قالب جلسات کوچینگ، یاریگرِ مدیران و صاحبان حرف و مشاغل خواهند بود.
دیدگاهتان را بنویسید