رهبری چابک

رهبری چابک چیست؟

ما در دنیایی زندگی و کار می کنیم که به صورت مدام و به سرعت در حال تغییر کردن است. در این شرایط ما با مسائلی روبرو هستیم که میزان ناشناخته های ما از شناخته های ما بیشتر هستند. بنابراین برای این مسائل، راه حل های از پیش تعریف شده، مناسب نیستند و همچنین راهکارهای ‌مدیریت کلاسیک نیز قابل استفاده نیستند. رهبری چابک به سازمان ها در در دنیای پرشتاب و پر از تغییرات امروزی کمک می کند. در واقع هدف رهبری چابک توانمندسازی و ساختن نفرات و تیم هایی است که توانایی پاسخ دادن به مسائل گوناگون و کارکردن در شرایط متلاطم و متنوع دنیای کنونی است. اگر قصد دارید تا با مفهوم رهبری چابک و کوچینگ سازمانی آشنا شوید، تا اتمام این مقاله همراه ما باشید.

تعریف رهبری چابک

واژه چابک در لغت به معنای عکس العمل سریع و چالاکی است. سازمان های چابک تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا در کمترین زمان ممکن به تغییرات محیطی پاسخ دهند. در واقع رهبرانی که از این سبک استفاده می کنند سعی می کنند موانع موفقیت را به سرعت کنار بزنند تا کارکنان بتوانند سازنده تر و موثرتر باشند. در چنین سازمانهایی اشخاص قادر هستند به بهترین نحو با یکدیگر همکاری کنند و رهبر نیز با صرف وقت و منابع کمتری بهترین نتیجه را برای کسب و کار خود به ارمغان آورد.

تکنیک های کلیدی رهبری چابک

پیش از این که رهبری چابک را در سازمان خود پیاده کنید باید تکنیک های کلیدی رهبری چابک را بشناسید و در خود تقویت کنید.

  • رهبران چابک به صورت شفاف و آشکار با اعضای تیم خود ارتباط برقرار می کنند. اولویت رهبر چابک رفع موانعی است که اعضای تیم هر روز بتوانند به راحتی به اولویت های خود دست پیدا کنند. رهبر چابک با برقراری ارتباط موثر موانع موفقیت را پیش بینی می کند و از بین می برد.
  • رهبر چابک، رهبری است که همیشه و در همه حال گوش می دهد و یا می بیند. هنگامی که رهبر موضوعی را به طور مکرر مشاهده می کند یا اعضای تیم به مسئله ای می پردازند، در این شرایط نظرات و پیشنهادات ذینفعان را جهت نوآوری در فرآیندهای بهتر جمع آوری می کند. کلید رهبری چابک گوش کردن به سایرین و نظرات آن ها است‌. رهبر چابک که راهکارهای علمی از سوی افرادی ارائه می شود که از نزدیک در ارتباط با آن ها هست.
  • رهبر چابک عوامل خارجی را به دقت بررسی می کند: رهبر چابک آگاه است که تغییرات بازار، سلامت عمومی یا اقتصاد چگونه بر محل کارش تاثیر می گذارد، او به صورت دائم به اولویت های استراتژیک خود مراجعه می نماید و آن ها را مرتب ارزیابی می کند. رهبر چابک با تمرکز بر نیروی کار و نیازهای مشتریان همواره در تلاش است تا زیرکانه عمل کند.

اهمیت رهبری چابک در تحول دیجیتال

در عصر تحول دیجیتال، که هرچیزی به سرعت در حال تغییر است، سازمان ها در صورتی پیشرفت می کنند که چابک باشند. رهبری چابک سازمان ها را توانمند می سازد تا به سرعت با فشارهای رقابتی، پیشرفت های تکنولوژیکی و ترجیحات مشتریان سازگار شوند. رهبری چابک باعث تقویت نوآوری می شود و در همه حال تضمین می کند که کسب و کارها در یک چشم انداز در حال تغییر مرتبط باقی می مانند.

کوچینگ سازمانی

کوچینگ سازمانی به معنای یک فرایند و رویکرد مدیریتی است که به منظور توسعه و بهبود عملکرد کارکنان در یک سازمان مورد استفاده قرار می گیرد. در کوچینگ سازمانی مربی یا مشاور با کارکنان سازمان به همکاری می پردازد تا آنها را در تحقق هدف های شخصی و حرفه ای خود یادی دهد و توانمندی ها و بهبود عملکردشان را تشویق کند. این رویکرد به حل مشکلات، افزایش انگیزه، توسعه مهارت ها، ارتقا رفتارهای مثبت افراد و تسهیل تصمیم گیری های موثر می پردازد‌.

اهداف کوچینگ سازمانی

کوچینگ سازمانی با یک هدف مشترک صورت می گیرد. در ادامه این قسمت به هدف کوچینگ سازمانی اشاره می کنیم.

  • افزایش بهره وری
  • افزایش انگیزه در نیروها
  • افزایش فروش سازمان
  • کاهش تنش در سازمان
  • همسو کردن ارزش ها یا تعیین اهداف
  • نگهداشت نیرو و افزایش وفاداری
  • افزایش سطح ارتباط بین نیروهای سازمان
  • افزایش اعتماد در سازمان
  • افزایش سود و درآمد سازمان
  • رشد و توسعه سازمان
  • کاهش تعارضات سازمان
  • تلاش در جهت رشد و تحول
  • پذیرش نقش درون سازمان

موارد ذکر شده فقط بخش بسیار کوچکی از تغییراتی هستند که از ابتدای ورود کوچینگ سازمانی به ارگان خود را نشان می دهند. در دنیای رهبری و مدیریت امروزه فقط داشتن مهارت های مدیریتی و دانش تخصصی کافی نیست بلکه کوچینگ به رهبران سنتی این توانایی را می دهد که از رویه های دستوری و خشک خارج شده و با دیدگاه مثبت و تمرکز به حل مسائل و مشکلات کاری نگاه کنند.

تکنیک کوچینگ سازمانی، کارکنان را به سمت جلب تعامل سوق می دهد و به جای کنترل کردن آنان مدیران را به افزایش انگیزه کارکنان و تعامل فعال تشویق می کند.

جمع بندی

هیچ یک از شما بدون اختیار، قدرت یا بودجه نمی تواند تغییر ایجاد کند. بسیاری از افراد از فقدان رهبری چابک در مدیران شاکی هستند. آنچه ما در این مقاله ذکر کردیم این است که هر کسی قادر است رهبری چابک را الگوبرداری کند. رهبری چابک نوعی رویکرد پویا است که بر بهبود مستمر، انعطاف پذیری و همکاری تاکید دارد. رهبر چابک به جای تکیه بر سلسله مراتب سخت و سفت، به تیم خود قدرت می دهد تا به  سرعت، شرایط بازار را در عصر تحول پاسخ دهند.

اگر می خواهید از این رویکرد در مدیریت سازمان خود بهره مند شوید و به نتایج فوق العاده ای دست پیدا کنید می توانید در جلسات کوچینگ توسعه سازمانی دکتر پرستور اسلامی کوچ شرکت نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.