امروزه باتوجهبه اینکه نقش فرهنگ و رسانه بر توسعه فردی و سازمانی بر کسی پوشیده نیست، مهارتهای مربوط به استفاده از رسانه اهمیت بیشتری یافتهاند. در این میان میتوان به طور خاص به مقوله سواد رسانه ای اشاره کرد. با این اوصاف، پس از ضرورت آشنایی با مفاهیمی از قبیل سواد رسانهای و مسائل مربوط به موفقیت فردی و سازمانی، این سوال مطرح میشود که: «تاثیر سواد رسانه ای بر موفقیت فردی و سازمانی چگونه است؟/ آیا برای ارتقای سطح کسب و کار در راستای توسعه فردی و سازمانی، مهارتهای سواد رسانهای راهگشا هستند؟» در این مقاله، ضمن پاسخ دادن به این سوالات، مهمترین مطالب در این زمینه را ارائه کردهایم.
پیش از آنکه به موضوع اصلی مقاله و بررسی تاثیر سواد رسانه ای بر توسعه سازمانی و فردی بپردازیم، میخواهیم با مفاهیم کلیدی این مقاله آشنا شویم. یعنی: سواد رسانهای/ موفقیت فردی/ موفقت سازمانی
سواد رسانهای، مجموعهای از مهارتها و دانشهایی است که به ما امکان میدهد تا:
در مجموع در تعریف مهارت سواد رسانه ای باید گفت که: مهارتی است که به افراد کمک میکند بتوانند به شکل درست از محتوای رسانههای امروزی (مانند محتوای شبکههای اجتماعی) استفاده کنند و در این میان، دادههای درست را از دادههای غیرمعتبر تمیز دهند. به این ترتیب فرد میتواند ضمن تشخیص رسانههای معتبر، محتوای نادرست را تشخیص دهد.
حال مسئله اینجاست؛ با توجه به اینکه امروزه نمیتوان بدون در نظر داشتن شبکههای اجتماعی، اهداف پیشبردی یک کسب و کار یا… را متصور شد، قاعدتا در بستر مفاهیمی همچون موفقیت فردی و سازمانی باید نقش ابزارهای رسانهای را نیز بررسی کرد. اینجاست که بررسی تاثیر سواد رسانه ای بر موفقیت فردی و سازمانی اهمیت مییابد. اما هر یک از این مفاهیم دقیقا به چه معنا هستند؟
علاقهمندان به حوزه توسعه فردی و سازمانی حین پژوهش یا مطالعه و جستجو در این حوزه با مفاهیم مختلفی از این قبیل روبهرو میشوند: رفتار سازمانی در سطح فردی، موفقیت فردی و سازمانی، ارتباطات سازمانی، علوم ارتباطات اجتماعی و مدیریت سازمان و غیره. همه این مفاهیم در راستای تبیین مسیر موفقیت به صورت فردی و سازمانی به کار میروند.
در این میان، بدیهی است که مسائلی که به طور خاص معطوف به اهداف شخصی فرد میشوند (از اهداف تحصیلی گرفته تا هدفگذاریهای کاری مربوط به کسب و کار شخصی) در حوزه موفقیت فردی میگنجند. در مقابل آنچه مدیران برای رشد و توسعه سازمان تحت مدیریت خویش به کار میببندند، از مصادیق آموزههای موفقیت سازمانی محسوب میشوند. تمام این مسائل در عرصه توسعه فردی و سازمانی از جایگاه ویژهای برخودار میباشند.
حال با تعریف هر یک از اصطلاحات کاربردی مقاله حاضر، زمینه برای پرداختن به موضوع اصلی (یعنی بررسی تاثیر سواد رسانه ای در موفقیت فردی و سازمانی) فراهم میشود. در ادامه مقاله، به این موضوع پرداختهایم.
در عصر حاضر، رسانهها به بخش جداییناپذیر زندگی فردی و سازمانی ما تبدیل شدهاند. از شبکههای اجتماعی گرفته تا رسانههای خبری و تبلیغاتی، اطلاعات به طور مداوم در حال بمباران ما هستند. در این میان، سواد رسانهای به عنوان ابزاری حیاتی، به ما کمک میکند تا در این دریای پرتلاطم اطلاعات، مسیر درست را پیدا کنیم؛ به این ترتیب، از فرصتهای بیشماری که رسانهها ارائه میدهند، به نحو احسن استفاده خواهیم کرد. حال شناخت تاثیر سواد رسانه ای بر عناصر موفقیت فردی و سازمانی، میتواند بسیار راهگشا باشد. در ادامه این مقاله، به مصادیق این امر، اشاره کردهایم.
سواد رسانهای، نقش مهمی در موفقیت فردی ایفا میکند. افراد دارای سواد رسانهای بالا:
سواد رسانهای، برای سازمانها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. سازمانهای دارای سواد رسانهای بالا:
سواد رسانهای، ابزاری قدرتمند برای موفقیت در عصر اطلاعات است. با ارتقای سواد رسانهای خود (برای توسعه فردی) و نیز ارتقای مهارت و سواد رسانه ای پرسنل مجموعه خود (برای توسعه سازمانی) میتوانیم از فرصتهای بیشماری که رسانهها (مانند شبکههای اجتماعی و…) در اختیار ما میگذارند، به نحو احسن استفاده کنیم و زندگی فردی و سازمانی خود را بهبود بخشیم.
خیلی از علاقهمندان به مفاهیم حوزه ارتباطات و توسعه فردی و سازمانی، جهت افزایش معلومات خود، به مطالعالات تخصصی روی میآورند. به همین دلیل، استفاده از نظرات تخصصی اساتید خبره کوچینگ میتواند مفید باشد. در این راستا، به علاقهمندان توصیه میکنیم با مطالعه تألیفات دکتر پرستو اسلامی (Parastoo Eslami) متخصص ارتباطات و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اراک، به افزایش معلومات خود در این زمینه بپردازند. زیرا بدیهی است که تقویت مهارتهای کاربردی در مقوله سواد رسانهای، مستلزم مطالعه، دانشافزایی و مهارتآموزی است.
دیدگاهتان را بنویسید