مدیریت رفتار سازمانی

مدیریت رفتار سازمانی چیست

مدیریت رفتار سازمانی را می‌توان مطالعه علمی و کاربردی تعامل افراد در سازمان ها دانست. اصول رفتار سازمانی عمدتا در تلاش برای افزایش کارآمدی مشاغل روز دنیا به کار می‌روند. خوشبختانه، مشاغل امروز در کشورمان بسیار تلاش می‌کنند تا با مطالعه این رفتارهای سازمانی عملکرد شغلی، تعاملات و رضایت مشتریان را ارتقا دهند. بنابراین، در این مقاله تصمیم داریم به زبان ساده اهمیت مدیریت رفتارهای سازمانی و عناصر و سطوح مختلف آنرا برای کمک به شما مدیران عزیز بررسی کنیم، پس به خواندن ادامه دهید.

 

تاریخچه مدیریت رفتار سازمانی

مدیریت رفتار سازمانی شامل مطالعاتی می‌باشد که بیشتر بر عملکرد شغلی، افزایش رضایت شغلی، ترویج نوآوری و پرورش ویژگی های خوب در مدیران تاکید دارد و هرکدام به مراحل مختلفی مانند سازماندهی مجدد، اصلاح خسارات و تغییر عملکرد تقسیم بندی می‌شوند. اما شاید از خود بپرسید، ریشه همچین دانشی از کجا به وجود آمد؟

مطالعه رفتار سازمانی ریشه در اواخر دهه 1920 دارد، زمانی که شرکت وسترن الکتریک گروهی را برای مطالعه رفتار کارگران کارخانه هاثورن ورکز تشکیل داد و محققان این گروه تحقیقاتی، تصمیم گرفتند تا با نورپردازی بهتر و طراحی های جدید محیط کار کارگران به کارایی بیشتری در کار دست یابند. اما نتیجه بسیار تعجب برانگیز بود، چرا که آنها متوجه شدند محیط کار نسبت به عوامل اجتماعی تاثیر کمتری بر عملکرد کارگران می‌گذارد. برای مثال، در این مطالعه مهم ترین مسئله در افزایش عملکرد کارگران، روابط خوب آنها با همکارانشان و  احساس قدردانی بود که از سمت مدیرانشان دریافت می‌کردند. این یافته ها و مطالعات اولیه در نتیجه به مطالعات هاثورن مشهور شد که سرانجام به تغییر روابط کاری افراد و مدیریت بهتر منجر شد.

 

عناصر مختلف مدیریت رفتار سازمانی

رفتار سازمانی یکی از مهم ترین جنبه های منابع انسانی است که به افراد کمک می‌کند رفتار افراد را درک کرده و بهتر در محیط کار خود کار کنند. عناصر مختلف مدیریت رفتار سازمانی عبارتند از:

استخدام

تحقیقات رفتار سازمانی نشان داده که مدیران با شناسایی مهارت ها، توانایی ها و ویژگی های یک شخص می‌توانند راحت تر فرآیند استخدام را انجام دهند. مدیران همچنین می‌توانند درمورد طریقه انجام یک کار، معیار های مدنظرشان و غیره نیز با کارجو بحث کنند.

کارکنان

از آنجایی که کارکنان بیشتر جمعیت یک سازمان را تشکیل می‌دهند، مدیران می‌بایست با ارائه یک برنامه آموزشی خوب، قدرت کار کارکنان را افزایش دهند. این برنامه می‌تواند شامل موضوعات مختلفی از جمله ارتباطات، سرگروه، کارتیمی و تنوع پروژه ها باشد.

مدیریت

برای توسعه مدیریت عملکرد یک سازمان اهداف کارکنان می‌بایست همسو با اهداف آن سازمان قرار گیرد. سازمان هایی که مدیریت خوبی دارند اغلب دارای معیار های عملکردی بالا و بازخورد های مثبت می‌باشند. با اعمال این اهرم رفتار سازمانی، یک سازمان می‌تواند بهتر جریان پروژه هایش را پیش ببرد.

تعهد شغلی

رفتار سازمانی همچنین به مدیران کمک کرده تا برای بهبود عملکرد و انگیزه شغلی کارکنان برنامه هایی را در نظر بگیرند. این برنامه شامل پاداش و فرصت ارتقای شغلی می‌باشد، به عنوان مثال شرکت گوگل به کارکنان خود اجازه داده تا به صورت مستقل کار کنند و سر گروه هایشان با ایجاد گروه هایی به اطلاعات جدیدشان گوش می دهند. وقتی کارکنان ببینند که مدیرانشان در محیط کاری به آنها اهمیت می دهند، انگیزه بیشتری برای کار بدست می‌آورند.

فرهنگ

از رفتار سازمانی همچنین برای توسعه و حفظ فرهنگ یک سازمان استفاده می‌شود. استراتژی هایی که در این بخش در نظر گرفته می‌شود، افزایش رفاه کارکنان، اعتماد و رسیدن به یک چشم انداز یکسان برای آینده است. از آنجایی که ممکن است این مورد کمی منحصر به فرد تر انجام شود، مدیران می‌بایست شخصیت کارکنان، پیشینه شان و نظم تیمی را در نظر بگیرند. در آخر سازمانی بزرگ و شناخته شده می‌شود که بتواند تصمیم گیری های موثر تری برای آینده کارکنانش بگیرد. این بدان معنی است که هرچه برنامه ریزی بهتری برای نقش و مسئولیت هر شخص در نظر گرفته شود، مدیران می‌توانند تمرکز بیشتری بر وظایف دیگر داشته باشند.

 

سطوح مدیریت رفتار سازمانی

مدیریت سازمانی شامل سه سطح فردی، گروهی و سازمانی می‌باشد که در ادامه هرکدام را به صورت مجزا بررسی خواهیم کرد.

سطح فردی

تمرکز در سطح فردی بیشتر برروی روان شناسی افراد است یعنی تا چه حد احساسات یک فرد می‌تواند بر رفتار او تاثیر گذار باشد. به علاوه دیگر مواردی که در سطح فردی بررسی می شوند عبارتند از خلاقیت، عملکرد و اخلاقیات یک فرد می‌باشد.

سطح گروهی

در سطح گروهی، تاثیر شخصیت افراد در تعامل با دیگر افراد، کار تیمی و تعادل گروه بررسی می‌شود. به علاوه، هنجار هایی مانند تقسیم ناعادلانه نقش ها، قدرت نمایی و غیره از مهم ترین موضوعاتی هستند که برای کنترل آنها در جلسات کوچینگ توسعه سازمانی بحث می‌شود.

سطح سازمانی

اما در این سطح، خود سازمان با تکیه بر علوم سیاسی بررسی می‌شود، برخی از آنها عبارتند از قابلیت ها و محدودیت ها و تاثیر محیط سازمان بر رفتار کارکنان.

 

آموزش رفتار سازمانی

با شرکت در کلاس های کوچینگ توسعه سازمانی سایت دکتر پرستو اسلامی می‌توانید علاوه بر آشنایی با مدیریت رفتار سازمانی با حوزه های مردم شناسی، مردم نگاری و مطالعه بهتر روی خصوصیات مدیران سریعتر ارتباط بگیرید.

کارشناسان ما در این کلاس ها سعی می‌کنند همیشه آخرین و جدید ترین اطلاعات در مورد رفتار سازمانی یا زمینه های گسترده تر آنرا به شما آموزش دهند. برخی از این موضوعات شامل شناخت، تصمیم گیری، انگیزه، برداشت‌ها، قدرت و نفوذ مدیران و مدیریت پروژه های گروهی می‌باشد. به علاوه، بررسی بسیار عمیقی نیز بر سیستم های اجتماعی، بازار ها، روابط بین سازمان ها و قدرت شبکه های اجتماعی نیز ارائه می‌شود.

 

جمع بندی

در نتیجه، رفتار سازمانی چگونگی تعامل افراد با یکدیگر را چه در داخل سازمان و چه خارج سازمان را به مدیران یاد می‌دهد و این تعاملات فردی بر نحوه کار سازمان و عملکرد نهایی آن تاثیر می‌گذارد. پس برای یادگیری رمز ساده سازی روابط کارکنان، بهبود بهره وری و جرفه های نوآوری در سازمانتان در کلاس های کوچینگ دکتر پرستو اسلامی شرکت کنید، برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 − ten =