رفتار شناسی و بهبود آن بدون شناخت علوم ارتباطات اجتماعی ممکن است در زندگی فرد هیچ تاثیر مثبتی نداشته باشد، زیرا افراد بدون درک تغییر رفتار خود نمیتوانند شخصیت ثابتی از خود بسازند. قبلتر، روشهای تحقیقاتی برای توضیح تغییر رفتار انسان با درون نگری و تعبیر خواب انجام میشد، اما جان واتسون که معتقد بود روانشناسی باید علمی گسترده تر و دقیق تری باشد، ارتباطات را برای تغییر رفتار بسیار مهم خواند و این علم را به علمی بسیار مفید و کمک کننده برای ارتباطات افراد تبدیل کرد. در این مقاله، کاربرد ارتباطات و تاثیر آن بر تغییر رفتار را بررسی خواهیم کرد.
علوم ارتباطات اجتماعی، علمی است که به افراد کمک می کند تا با ایجاد تغییرات رفتاری مثبت در خود به شخصی موفق و اجتماعی تبدیل شوند. برای درک بهتر این تعریف باید اضافه کنیم، این علم به شما کمک میکند تا رفتارهای خاصی را که به پیشرفتتان کمک میکنند را برای خود هدف قرار دهید و با تلاش و انگیزه آنهارا در خود به وجود آورید. هدف از ارتباطات اجتماعی در رفتار شناسی، افزایش سلامت محیطهای کاری، کاهش هنجارهای رفتاری در اجتماع و کنترل رفتارهای احساسی افراد و تبدیل همه آنها به مجموعه رفتارهای سالم است.
در اینجا با سه کاربرد ارتباطات اجتماعی در رفتار شناسی آشنا خواهید شد.
با تاثیر ارتباطات اجتماعی بر رفتار افراد، آنها می توانند دانش، مهارت و اعتماد به نفس خود را افزایش دهند و به افرادی توانمند و موفق در جامعه تبدیل شوند. افرادی که خودکنترلی و تمرکز بیشتری بر خود داشته باشند، موانع تغییر رفتار، کمتر بر آنها تاثیر می گذارد.
ارتباطات اجتماعی می توانند رفتار های مثبت را با برجسته کردن رفتارها و نگرشهای سالم، از طریق یک محیط حمایتی به عنوان مثال با کمک شبکههای اجتماعی و با انتشار پیامهایی درمورد رفتارهای سالم یا ساختارهای اجتماعی از طریق رهبران جامعه یا دبیران در مدارس افزایش دهند.
تثبیت رفتار مهم است، زیرا تضمین می کند که تغییرات مثبت رفتار فرد در بلند مدت حفظ میشوند، نه اینکه صرفاً راه حلی کوتاه مدت باشند. ارتباطات اجتماعی می توانند با حمایت های اجتماعی، مشوقها و یادآوری شدن به افراد کمک کنند تا رفتارهای سالم خود را بدون مداخله این علم نیز حفظ نمایند.
همه از طریق ارتباطات اجتماعی، رفتارهای خود را بروز می دهند. یک نوزاد ممکن است وقتی گرسنه است یا خودش را خیس کرده، گریه کند، درست مانند یک بزرگسال که وقتی سرکار بی حوصله است، خمیازه میکشد. کودکان و بزرگسالان در هر لحظه و هرروز از طریق رفتار خود با چیزی ارتباط می گیرند، حتی اگر از آن آگاه نباشند. در ادامه با نکات رفتاری کودک که به دنبال راهی برای برقراری ارتباط با شماست، آشنا خواهید شد.
کودکان گاهی در برقراری ارتباط دچار مشکل میشوند، زیرا هنوز درکی از رفتار شناسی و چگونگی توصیف مشکلات خود در موقعیتهای مختلف ندارند. در این مواقع، ممکن است به دلایلی رفتار های چالش برانگیزی برای جلب توجه کسی انجام دهند – اما همیشه پشت رفتارشان دلیلی وجود دارد که رفته رفته و با کمک خانوده محبوب مییابد.
کودکان با انجام رفتارهای چالش برانگیز به بزرگسالان این پیام را می رسانند که چیزی درست نیست. دلایل زیادی برای یک رفتار وجود دارد، مانند گرسنه بودن، ترسیدن، صدمه دیدن، خستگی، بی حوصلگی و غیره. برخی از کودکان ممکن است با انجام رفتاری به طور مکرر، تاثیر مخرب آنرا در خود افزایش دهند، مانند کندن پوست لب. بنابراین، کودک انقدر این کار را تکرار می کند تا والدینش را نسبت به خود مطلع و بتواند با آنها ارتباط برقرار کند و توجه آنهارا به خود جلب نماید.
هنگامی که بزرگسالان درک کنند که کودکان از طریق برخی رفتارها به دنبال ارتباط با آنها هستند، میتوانند در آینده با بهبود رفتارهای خود با کودکانشان، از تکرار رفتارهای چالش بر انگیز آنها جلوگیری نمایند. پس به خاطر داشته باشید، تنبیه کردن شاید برای لحظه ای رفتار کودک را متوقف کند اما به کودک کمک نمی کند که آنرا ترک نماید. علم ارتباط اجتماعی میگوید، والدین میبایست با یادگیری مهارتهای اجتماعی و حل مسئله، بهتر با کودکان خود رفتار نمایند تا زندگی بهتری برای خود و کودکانشان بسازند.
روزانه با گذاشتن زمانی برای خود رفتار، افکار و نگرش های خود را بشناسید و آنهارا اصلاح نمایید. بنابراین، کنترل بهتری برروی خود در هنگام تعامل با دیگران خواهید داشت.
تکنیک های رفتاری مانند گوش دادن، برقراری ارتباط چشمی، داشتن زبان بدن را در خود تقویت کنید، این راه تعاملات شمارا با دیگران بهبود میبخشد.
در مورد ارتباطات خود با دیگران نگران نباشید و هرجایی را که متوجه نشدید را بپرسید و سپس با دقت گوش دهید. در غیر این صورت، طرف مقابلتان فکر میکند، هیچ توجهی به صحبتهایش نمیکنید.
یکی از مهم ترین نکات یادگیری و تقویت رفتار مثبت، تعریف کردن از دیگران است. بنابراین، در ارتباطات خود حتما به این موضوع توجه کنید.
کلماتی مانند” لطفا” و ” متشکرم” رمزهای موثر در برقراری ارتباط هستند و نشاندهنده این میباشند که شما بر روش های کوچک رفتاری نیز مسلط شده اید.
به گفته دکتر پرستو اسلامی ارتباط اجتماعی، علمی قدرتمند است که نه تنها با کاربرد خود در رفتار شناسی باعث بروز مجموعه رفتارهای مثبت در فرد میشود، بلکه میتواند افراد را در اجتماع به فردی توانمند و با اعتماد به نفس تبدیل کند، رفتارهای مثبت را در اجتماع ترویج دهد و تغییرات مثبت را پایدار سازد. شما می توانید با شرکت در جلسات کوچینگ توسعه فردی، تغییر رفتاری را در خود مثبت سازید و به اهداف خود در زندگی به عنوان شخصی خودساخته برسید. پس، همین حالا با مشاوران ما تماس گرفته و درمورد شرایط شرکت در این کلاس ها بپرسید.
دیدگاهتان را بنویسید